marți, 28 februarie 2012

Spaţii verzi din Cluj-Napoca


Parcul Iuliu Hateganu (Parcul Babes)
Parcul Babeș (Iuliu Hațeganu) acoperă o suprafață mare (25 hectare) din care aproape jumătate se află la umbra copacilor. Sunt aici 3 săli de sport pentru basket, aerobic, atletism, voley si multe alte jocuri sportive pe care vi le puteți imagina. În aer liber, pe lângă terenurile de fotbal și de tenis, se remarcă terenul de rugby înconjurat de pista din material sintetic pentru atletism unde mai vine lumea sa facă jogging. Pentru copii este rezrvat un spațiu generos amenajat cu aparate de joacă și cu o groapă mare de nisip. Tot special pentru copii, în cadrul compexului de natație Universitas, este un bazin de înnot mic amenajat și întreținut la standarde înalte.
Lacul din Gheorgheni
Lacul I Est a fost timp de aproape doi ani in administrarea Iulius Mall care intentionau sa il amenajeze pentru agerement, insa situatia juridica incerta a arealului vizat a impiedicat derularea acestor investitii. Ulterior, municipalitatea a preluat din nou acest obiectiv si a stabilit un plan pentru aceste zone.
Canotaj - Vara, gasiti aici barci de inchiriat pentru cate o plimbare pe lac.
Parcul Central Cluj, Lacul Chios
Parcul Central - Cluj-Napoca
Parcul Central, colocvial Parcul Mare, cu o vechime de peste 180 de ani, este unul dintre principalele spații verzi din zona centrală a municipiului Cluj-Napoca. Parcul este delimitat de Stadionul Municipal la vest, Teatrul Maghiar de Stat la est, râul Someșul Mic la nord, respectiv strada Iuliu Hossu (fostă Pavlov) la sud. Lacul Chios este luciul de apa din Parcul Central al Clujului. Numele lui este preluat de la Restaurant-Cazinou Chios care se afla la marginea acestuia. Clădirea cazinoului din Parcul central va fi restaurata de Primăria Cluj-Napoca. Aleile vor fi refacute fără dale de ciment, cu mai multe lampadare pentru iluminatul public. Toate podețele în boltă vor fi refăcute, iar prin rigole va circula un fir de apă. Restaurarea se va finaliza pe 15.09.2012.
Parcul din Zorilor vizavi de Cimitirul Manaștur
Parcul din Zorilor de pe strada Gheorghe Dima,  vizavi de Cimitirul Manaștur  are in componență un loc de joaca pentru copii mici (atracția ei principală fiind groapa de nisip) si un loc de joca  pentru copii putin mai mari - recent renovat. Acolo mai este un teren de fotbal - asfaltat si îngrădit .
Parcul I.L. Caragiale- Skate Park
Parcul I.L. Caragiale- Skate Park
Cluj-Napoca
Cu o investitie totala de aproximativ 40 000 de euro, Primaria Cluj-Napoca si UPC au construit un skate-parc cu 2 quarter-pipe-uri, un table, un rail, un launch ramp si un ollie-box.  De mai multa vreme, in Cluj, circulau niste zvonuri referitoare la constructia unui skate-parc si multi n-ar fi crezut ca o sa vada vreodata finalizat acest proiect . Totusi, primarul Emil Boc si-a tinut promisiunea data in campania electorala si a reusit, impreuna cu firma UPC, sa deschida primul skate-parc din Cluj.Acesta se afla in parcul I.L. Caragiale, parc care a fost renovat in intregime: asfalt si biscuiti noi, cosuri de gunoi si banci noi. Investitia totala se situeaza in jurul valorii de 40.000 de euro. Rampele sunt confectionate de firma Avaco din Oradea, si sunt de o calitate exceptionala.
Sprijinul oferit de UPC a fost semnificativ si este notabil faptul ca ei deruleaza astfel de proiecte si in alte orase.
Parcul Etnografic "Romulus Vuia"
Parcul Etnografic Romulus Vuia, este o secție în aer liber a Muzeului de Etnografie (un muzeu al satului), fiind primul muzeu în aer liber din România, aflat în zona Hoia din Cluj-Napoca. Acesta a luat ființă în 12 aprilie 1929, cele mai vechi exponate datând din 1678.
Conține:
13 gospodării cu 90 de construcții caracteristice zonelor Munții Apuseni, Năsăud, Bistrița, Câmpia Transilvaniei, Maramureș, Secuimea, Zarand, Podgoria Albă, Țara Oașului, Gurghiu, Depresiunea Călățele, Bran, 34 de instalații tehnice țărănești,  5 case-atelier, 3 biserici de lemn, o poartă de cimitir.
Parcul Între Lacuri
Parcul Între Lacuri este amplasat pe 1,5 hectare. Este o locatie complexa unde exista si aparate de fitness, o pista de role si de biciclete, precum si nelipsita fântână arteziană din toate parcurile clujene. Parcul este așezat într-o locație frumoasă lângă lacurile lipovenilor, dar este insuficient pentru numărul copiilor mare din Mărăști.
Parcul Rozelor
Parcul Rozelor - Cluj-Napoca
Parcul Rozelor e situat in continuarea parcului Iuliu Hațeganu, pe malul râului Someș. Modernizat și inaugurat de primăria Cluj în 2010, parcul are acum o fântâna arteziana în care intra și se joaca copii mici, vara; e traversat de o pista pentru biciclete și pentru role (în continuarea celei de-a lungul Someșului); are un loc de joaca în aer liber pentru copii și 5 aparate de fitness. În imediata vecinătate se afla Winners Tennis Club care oferă 16 terenuri cu suprafața de zgură și 6 terenuri acoperite pe toată durata sezonului rece. Posibilitatea închirierii terenurilor cu ora sau pe bază de abonament. Un pavilion sportiv care cuprinde: recepție, vestiare, saună, sală de pregătire fizică pentru copii, WINNERS SPORT BAR - restaurant sportiv, parcare. Cursuri de tenis pentru copii și adulți. Accesorii de ultimă generație pentru antrenamentele copiilor.
La pas prin Plopilor Vechi
Cartierul Plopilor Vechi, parte din Grădinile Mănăștur, e o zonă cu mulți copaci printre blocuri, vis-a-vis de Sala Sporturilor. Se întinde, pe lângă canalul Morii, pe o lungime de aproximativ 500 metrii de la Fabrica de bere Ursus până la benzinăria Lukoil, de unde începe Parcul Babeș si Plopilor Noi. Pentru a ajunge pe calea Mănăștur trebuie suit dealul Calvaria. In secolul XIX, aproximativ acum 120-150 de ani au fost construite USAMV și fabrica de bere Ursus, pe atunci la marginea orașului. Prima linie de tramvai de pe ruta gară-centru-Mănăștur a fost construita tot in secolul XIX , dar abandonată in secolul XX, reluata doar din 1987 (1) și aflată acum în plin proces de modernizare (2). In anii 1970 au fost construite pe Plopilor Vechi blocurile de locuit cu patru etaje, pastrandu-se doar cateva case pe dealul Calvaria și de pe lângă canalul Morii.
Locuri de joacă
Locurile de joacă au prins viață în Plopilor Vechi mai ales după investițiile primăriei Clujului din 2011 (3). Sunt instalate de acum obișnuitele aparate de fitness, complexe de joacă și hinți, iar pe jos sunt pavele și borduri de cauciuc.  Asfaltarea aleilor dintre blocuri, mai ales acolo unde nu au acces masinile, ii incurajeaza pe copii sa iasa cu biciclete, triciclete, trotinete și role.
Parcul Feroviarilor
Parcul Feroviarilor este al doilea parc ca marime din Cluj.Parcul a fost mai multi ani in patrimoniul C.F.R. dar a devenit de curand proprietate privata. In trecut a existat aici o cale ferata ingusta si un trenulet al copiilor care facea turul parcului.
Grădina Botanică
Grădina Botanică - Cluj-Napoca
Grădina botanică din Cluj, discutabil principala atracție turistică din oraș a fost definitivată, așa cum e acum, în perioada interbelică. Din perioada comunistă avem serele, iar in ultimii ani avem amenajate câteva noi poteci. Grădina are 14 hectare și se întinde de la Institutul Oncologic până în cartierul Zorilor ocupând spațiul dintre străzile Republicii si Pasteur. Deținând peste 10.000 de specii de plante Grădina botanică din Cluj a fost evaluată ca una dintre cele mai prestigioase din lume. Unul dintre neajunsuri e lipsa unor panourilor informative cu valoare educațională, singurele înscrisuri rămânând denumirile în limba latină ale plantelor. Un alt neajuns e lipsa de fonduri si nevoia de a apela la diverse ONGuri pentru ajutor, în ciuda taxei percepute la intrare.
Parcul Colina
Parcul Colina e situat la capătul Mănășturului și capătul orașului Cluj. Parcul e acoperit în mare parte de copaci și are o suprafță considerabilă, aleea principală având aproximativ 600m lungime. În parc se intră în principal dinspre Strada Bucium. Parcul se învecinează cu o parcare pentru mașini grele pe de o parte și e foarte aproape de Polus Center pe de cealaltă parte.
În zilele călduroase și însorite, cei care trec  pe Calea Florești, pot vedea oameni care stau întinși pe iarba colinei și fac baie de soare. Parcul Colinei oferă și multă umbra pentru cei care intră mai în adâncime; găsiți aici o pădure deasă străbătută de câteva poteci bătătorite.  Parcul colina se afla 'în paragină din cauza retrocedărilor' , primăria oprind investițiile de aici din cauza procesului de fond funciar ce durează de mai mulți ani. Multe gunoaie, în special PET-uri goale se gasesc aruncate printre copaci. Într-o margine a parcului există un cort improvizat de oameni fără adăpost și păzit de câțiva câini.
Parcul Cetăţuia
Parcul Cetăţuia - Cluj-Napoca
Cetăţuia este locul cu cea mai frumoasă privelişte din Cluj, însă de mai mulţi ani parcul a fost lăsat în paragină. Deşi numărul celor care vizitează Cetăţuia este foarte mare, zona este extrem de neîngrijită, plină de gunoaie şi în anumite locuri chiar vandalizată. Starea proastă în care se află parcul se poate observa încă de la urcare: scările, devenite reprezentative pentru parc, precum şi aleile şerpuitoare, sunt distruse aproape complet. Vegetaţia a cuprins multe dintre alei, transformând cărările într-un labirint. În plus, lipsesc cu desăvârşire stâlpii de iluminat, coşurile de gunoi şi mai ales băncile. Porţile cetăţuii, adevărate monumente istorice, au depenit depozite pentru gunoaie şi adăposturi pentru oamenii străzii.Municipalitatea şi-a arătat în nenumărate rânduri dorinţa de a reabilita zona, însă până acum nu s-a realizat nimic. În plus, pentru mizeria şi neîngrijirea zonei verzi autorităţile locale dau vina pe proprietarii terenului. “O parte importantă din parc este în proprietate privată. Toată zona cu garnizoana e privată, precum şi accesele. Proprietară este agenţia Unita Turism, care a şi amplasat panouri cu zonă privată. Noi putem doar să-i notificăm să-şi facă treaba. Ei au obligaţia să menţină proprietatea curată. Fiind vorba de un monument, este posibil ca zona să aibă statut special”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu