miercuri, 15 februarie 2012

Cultivarea legumelor în grădină şi balcon


Cultivarea legumelor în grădină şi balcon

Pentru a  transforma petecul de pământ din faţa casei sau balconul într-o grădină de legume , vă propunem câteva idei utile.

Cultivarea legumelor în spaţii libere.

De obicei, legumele se cultiva prin rasaduri, pentru ca necesita o perioada mai mare de timp pana la recoltare.
Rasadurile se obtin prin sadirea de seminte in locuri special amenajate, numite rasadnite, care se pot face din ghivece, ladite de lemn sau vase mai vechi.
Pamantul cu care trebuie sa umpli aceste recipiente este compus din gunoi de grajd, pamant de rasadnita si nisip. Daca nu ai de unde sa faci rost de aceste componente, poti folosi pamant de la florarie.

Semintele trebuie imprastiate cat mai uniform cat mai uniform iar laditele trebuie tinute intr-o incapere incalzita.
Atunci cand rasadurile ating perioada optima, trebuie sa le plantezi in gradina, incepand cu jumatatea lunii aprilie.
Rosiile
Rosiile cer multa lumina si se cultiva mai mult prin rasaduri pe care le obtii dupa ce ai plantat prin februarie-martie semintele.
In luna mai poti planta rasadurile in gradina. Dupa plantare, nu trebuie stropite cu apa direct plantele.
Pentru ca ele sa aiba o sustinere buna, trebuie sprijinite cu ajutorul unor araci.
Udarea se face la 6-7 zile, in special dimineata, la inceputul verii, si seara, in toiul caldurii.
Ardeii
Fie ca sunt ardei grasi, iuti, gogosari sau capia, aceste legume se cultiva tot din rasaduri obtinute din semanarea in februarie si martie a semintelor in rasadnita.
Tot prin mai trebuie mutate plantutele in gradina.
Ai grija ca apa folosita la udat sa nu fie foarte rece. Dupa udatul de la plantare trebuie facuta o pauza. Abia dupa doua saptamani poti sa folosesti apa.
Vinetele
Sunt mari iubitoare de caldura, lumina si apa.
Plantarea rasadurilor se face pe la inceputul lui mai.
Ele trebuie udate o data la patru zile, iar recoltarea se face de obicei dimineata, pe racoare.
Ceapa
Arpagicul se planteaza pe la sfarsitul lui martie.
Udarea se face in mod normal, iar la sfarsitul lui august se pot recolta deja bulbii, care se lasa cateva zile la uscat, la soare.
Morcovii
Semintele de morcov plante se seamana direct in gradina, cat mai ordonat, primavara, prin luna martie.
Pentru ca plantele sa rasara mai repede, semintele trebuie tinute cateva zile in apa, inainte de semanare.
Dupa ce plantele rasar din pamant, trebuie efectuata o rarire a acestora, astfel incat sa ramana o distanta de 3 cm intre ele.

Cultivarea legumelor în balcon

Pentru a cultiva legume în balcon, aveti nevoie de ghivece destul de largi, cu gaura de scurgere pe fund, mici containere sau chiar oale scoase din uz, pe fundul carora sa plasati citeva pietre pentru drenaj. Umpleti vasul cu pamint de flori in asa fel incit sa poata acoperi radacina plantei. Tineti planta cu o mina si mai adaugati pamint cit este necesar pina la baza tulpinei. Apasati cu grija pamintul in jurul plantei pentru a elimina golurile de aer. Lasati un spatiu intre suprafata pamintului si marginea vasului astfel incit sa puteti turna apa cind udati planta.
Tineti seama de preferintele plantelor - tomatele vor plin soare, laptuca merge bine si la umbra. Daca in loc de rasaduri folositi seminte, cititi cu atentie instructiunile de pe spatele pliculetelor.
Udati moderat plantele si evitati sa le asezati in plin soare timp de citeva zile, pina se acomodeaza. Periodic verificati starea solului si completati cu pamint fertil daca este cazul. Trebuie sa stiti ca plantele din ghiveci necesita un sol mai bogat in nutrienti decit cele din gradina.
Ce legume putem cultiva?
Ridichi
Cresterea ridichilor necesita foarte putin loc, le poti planta chiar intr-o tigaie sau intr-o tava. Ridichile au un gust mult mai bun daca le culegi de tinere, adica sa fie mai mici.
Spanac
Si el poate fi crescut in recipiente relativ mici, iar frunzele de spanac se culeg cand sunt tinere si fragede. Sunt excelente in salate sau gatite.
Laptuci
Planteaza laptucile la fel ca pe spanac. Daca se poate, planteaza-le in 3 ghivece diferite, la diferenta de cateva zile, pentru a avea tot anul plante proaspete.
Telina, castravetii si laptuca pot fi cultivate si intr-un balcon neinsorit. Ghiveciul pentru aceste plante trebuie sa aiba o adancime de cel putin 20 cm. Se poate utiliza pamant de tip universal sau specific pentru zarzavat, mai bogat in substante nutritive. Castravetele are nevoie de o sustinere pentru ramurile sale, altfel acestea se vor rupe. Toate aceste tre specii trebuie sa fie udate de doua ori pe saptamana pe perioada primaverii si de trei ori in sezonul cald.
Unele specii de rosii
Exista cateva varietati de rosii care pot fi crescute in ghiveci, in special rosiile cherry, care dau productivitate mare.
Ardei grasi
Ardeii grasi au nevoie de caldura pentru a creste si de sol adanc pentru a-si forma bine radacinile.
Vinete
Vinetele sunt legume care se preteaza foarte bine la cultivarea in ghiveci, deoarece nu se inmultesc, nu se dezvolta pe orizontala.
Ardei iuti
Un ghiveci e de ajuns pentru a avea ardei iuti intreg anul. Este de preferat specia cu ardei mici dar foarte iuti; aceasta are si o mare productivitate.
Rosiile, ardeii si vinetele cultivate pe balcon nu trebuie sa depasasca inaltimea de o jumatate de metru: soiul de rosii adaptat balconului va fi cel asemanator cireselor, in timp ce pentru vinete si ardei vor fi alese doar soirile de mici dimensiuni.
Este important ca plantele sa fie expuse la soare de la jumatatea diminetii pana la asfintit, iar vasul utilizat pentru fiecare planta trebuie sa fie incapator, cu fundul acoperit cu bile de argila expandata.
La pamant se adauga doua linguri de ingrasamant granulat cu cedare lenta, alaturi de fiecare planta, introducandu-se un tub sau un bat de care se leaga ramurile in ritmul in care acestea cresc.
Plante aromatice
Laptuci, rucola, patrunjel, marar, macris, cimbru, maghiran, tarhon etc. In orice piata gasesti seminte din aceste plante aromate pe care le poti cultiva chiar la pervazul ferestrei. Poti utiliza tavite lungi, nu neaparat ghivece. Plantele mature le folosesti in mancare, iar puietii ii pui in alte ghivece si repeti ciclul.
Busuiocul, salvia si rozmarinul trebuie sa fie expuse la soare de la pranz la asfintit. Se pot planta toate trei speciile intr-un singur vas. Amestecul utilizat trebuie sa contina parti egale de pamant universal si pietris ce evita stagnarea apei. Cand avem nevoie sa folosim aceste plante aromate este suficient sa taiem cu o foarfeca ramurelele din varful plantei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu